Menü

TIPP: A cikkek alatt rákattinthatsz a kapcsolódó cikkekre is.

2011. március 28., hétfő

Mi a kereszténység? (YouTube)

Egy rövid, két perces videót találtam, ami egyszerűen és illusztrációkkal összefoglalja a kereszténység üzenetét A-tól Z-ig. A klip, mely fordítását most közzéteszem, megnézhető alább.


(A fordítás olvasásához használd a jobb oldali "csúszkát", miközben nézed a videót.)
0:02 A kereszténység lényege a Jézus Krisztusba, az Isten Fiába vetett hit, aki az emberiség megmentője. De miből is kell megmenteni az emberiséget? A válaszhoz menjünk vissza a kezdetekhez.

0:13 A kereszténység azt tanítja, hogy csak egy Isten van, és a kezdetben ez az Isten hívta létre az egész univerzumot a szavával. A Földön Isten két embert teremtett: egy férfit és egy nőt, akit Ádámnak és Évának hívtak. Gondozniuk kellett a kertet, ahol éltek és minden szabadon fáról ehettek, csak a jó és rossz tudásának fájáról nem.

0:34 Egy kis idővel később Évát megkísértette a Sátán és így evett erről a fáról. Majd Ádám is evett. Ettől fogva ismerték fel és értették meg a jót és a rosszat. Ezt bizonyította, hogy szégyellték mezítelenségüket. Istennel szembeni engedetlenségük következményként ki lettek utasítva Éden kertjéből és el kellett szenvedniük a halál hatását.

0:52 Számos nemzedékkel Ádám után Isten kiválasztott egy embert, Ábrahámot arra, hogy nagy nemzetté tegye. Ebből a nemzetből egy nap majd megszületik a Messiás, hogy megszabadítsa az emberiséget a bűn és a halál szolgaságából.

1:03 Modern naptáraink két részre osztják az időszámítást Jézus születésének becsült dátumánál, akiről a keresztények hiszik, hogy Ő a megígért Messiás.

1:11 Az Újszövetség szerint Jézust szűztől született (akit Máriának hívnak), bűntelen életet élt, majd önként feláldozta magát helyettesítő jóvátételül az emberiség bűneiért. A "jóvátétel" szót arra használjuk, amikor valaki kifizeti vagy elhordozza valaki más bűneit és törvényszegéseit.

1:29 A harmadik napon Jézus legyőzte a halált azzal, hogy feltámadt halottaiból, hogy megnyissa a mennyet azok számára, akik hisznek Őbenne és rábízzák bűneik bocsánatát. A feltámadt Krisztus sokaknak megjelent negyven napon keresztül, mielőtt testben felemelkedett a mennybe. Ott uralkodik az Atya Istennel, és onnan küldte el a Szentlelket, hogy tanítsa követőit.

1:51 Azt is tanítják, hogy egy nap Jézus vissza fog jönni a Földre, hogy megítéljen minden embert: élőt és halottat egyaránt és örök életet adjon azoknak, akik hittek Őbenne, és örök halállal fizessen azoknak, akik nem hittek.

2:03 A keresztények Jézus Krisztus üzenetét Evangéliumnak hívják, ami jóhírt jelent. Ez a kereszténység.

Higgy az Úr Jézusban és örök életed lesz!

Kapcsolódó cikkek:

facebookos hozzászólás:

0 bloggeres hozzászólás:

Megjegyzés küldése