Menü

TIPP: A cikkek alatt rákattinthatsz a kapcsolódó cikkekre is.

2011. április 30., szombat

Mese a tizedről - 2. Salamon

Tovább folytatjuk sorozatunkat, melyben arról szólunk, hogy a tizednek -- ahogy azt ma tanítják -- semmi köze a Bibliához. Megfigyelésünk mai tárgya Salamon király lesz. Eredetileg időrendi sorban szerettem volna végigmenni, de ha az Úr mást mutat az embernek, akkor azt követni csak a legjobb lehet... Nézzük meg Salamon gazdagságát.
Isten ezt felelte Salamonnak: Mivel ez volt a szívedben, és nem gazdagságot, vagyont és dicsőséget kértél, nem is gyűlölőid életét vagy hosszú életet kértél, hanem bölcsességet és tudományt kértél, hogy kormányozni tudd népemet, amelynek a királyává tettelek: ezért megadom neked a bölcsességet és a tudományt, sőt olyan gazdagságot, vagyont és dicsőséget is adok neked, amihez fogható nem volt és nem is lesz egy királynak sem, sem előtted, sem utánad. 2Krónika 1:10-12
Tetszik ez az ige. Blogunk és életem alapigéjében is a bölcsességről és a tudományról állítja Isten, hogy ezek teszik életemet szabaddá és gazdaggá. Jöjjenek a kérdések: Ki, kitől, mit, mit nem, mikor, miért?

Ki, kitől? Salamon kért Istentől. Nem az államtól (sok király saját zsebre kunyerál, ez a korrupció), nem emberektől (ez kunyeráció), hanem Istentől. 
Mit, mit nem? Bölcsességet és tudományt, nem pedig 1%-ot, tizedet, sikereket, biztonságot, stb... Salamon az elhívásával törődött, nem a biztonságával. (A mi elhívásunk a Máté 6:33.) 
Mikor, miért? Salamonra rászakadt a nagy isteni elhívás: "királlyá tettelek", amihez ő alkalmatlannak érezte magát. És megadatott neki a lehetőség, hogy kérjen bármit az Úrtól. (Törvényeskedőknek: az, hogy Salamon előtte 1000 állatot áldozott és Isten ezért szólt neki: erre csak azt tudom mondani, hogy a sok böjtölésünk, adakozásunk, odaszánásunk helyett Isten ma a kereszten bevégzett böjt, adakozás és odaszánás miatt hallgatja meg imáinkat.) Salamon nem elfutott a feladat elől, hanem bölcsességet és tudományt kért hozzá.  Ó, jajj, hány szegény emberrel találkozom, akiknek azért nincs pénzük, mert nincs bölcsességük és tudományuk az életvezetéshez. Isten addig nem fog pénzt adni, amíg a bölcsességet és a tudományt el nem kérjük Tőle. Ostobaságokra, és nem az Ő elhívására költenénk. Isten ugyanis csak az Ő elhívását finanszírozza. De azt nagyon.

Isten felettébb megáldotta Salamont. Ő nem csóró. Nem kell nekünk állami szervekhez fordulni vagy mindenféle adakozásra felszólító trükköket bevetnünk, ha állítólagos Istentől származó egyházunk csőd szélén van. Bölcsességet és tudományt kell kérnünk és azt kell tanítanunk az embereknek, hogy ők is kérjenek bölcsességet és tudományt. Isten dolgával törődjünk és ezzel azt fogjuk nekik is tanítani, hogy ők is az Istentől életükre kapott elhívásukkal törődjenek. És ráadásul megadatik nekünk minden. Az alapvető bölcsesség és tudomány pedig Isten és Jézus megismerése, ahogy Péter mondta: "Kegyelem és békesség adassék néktek bőségesen az Istennek és a mi Urunknak, Jézusnak megismerésében" (2Péter 1:2). A kegyelmet arra kapjuk, hogy megismerjük Istent és Jézust. Nem másra. Ha ez a stabil alap megvan, akkor már meg tud áldani Isten, hogy ne hiábavalóságokkal törődjünk.

Elhívásoddal foglalkozz: kérj bölcsességet és tudományt hozzá, és nyugodt lesz az életed.

Kapcsolódó cikkek:

facebookos hozzászólás:

0 bloggeres hozzászólás:

Megjegyzés küldése