Menü

TIPP: A cikkek alatt rákattinthatsz a kapcsolódó cikkekre is.

2011. október 9., vasárnap

Kérem, azonosítsa magát!!!

A Biblia mindig tud újat mondani. Nincs olyan, hogy ááá, ezt már olvastam, ugorgyunk. Jézus megkísértését már vagy ezerszer elolvastam, de kértem az Urat, mégis mutasson valami újat, amit még nem láttam meg eddig: valami aktuálisat. Mellesleg, mi a csudának olvassuk a Bibliát, ha nem akarunk tanulni belőle valami fontosat? Nos, ez a bejegyzés nem jött volna létre, ha nincs Isten, aki ismét megmutatott egy fontos dolgot. :)

A sztori röviden
A Lukács evangéliuma 4 szerint Jézust kivitte a Szentlélek a pusztai "Legyen Ön is millionos"-ba bemerítkezése után. Jézus böjtölt, tehát nem evett, majd megéhezett. Ekkor ment oda hozzá a játékvezető, Sátán, hogy feltegyen neki három kérdést. (A szemléltetés kedvéért Sátán kísértéseit kérdéses formában mutatom be.)

1. Isten Fia vagy? Ha igen, akkor mondd ezeknek a köveknek, hogy váljanak kenyérré.
2. Leborulnál imádni engem? Ha igen, akkor neked adom a világ összes országát, mert nekem adatott, és annak adom, akinek akarom.
3. Isten Fia vagy? Ha igen, akkor nem ugranál egyszerűen csak le erről a magas helyről, hisz Isten úgyis megvéd.

Mire akart itt Sátán kilyukadni? 
Nem csak úgy egyszerűen kísértget, kérdezget, hogyha szájíze szerint megfelelünk, akkor megkapjuk a milliókat. Más célja van neki. Ahogy anno Vágó úr is mindig elbizonytalanította játékosait a helyes válaszban, ezt teszi az ördög is. Voltaképp a gonosz  nem csinál mást, mint Jézus személyazonosságát kérdőjelezi meg. Hogy Ő kicsoda, mi az életcélja, miért van itt a világon. Jézus, biztos ez a helyes válasz? Nem a másik? Szóval, melyiket jelöljük meg?

Sátán három módon támadta Jézus identitását:
1. Bizonyítsd be az elhívásodat! Hogy az vagy, aki. Ha Isten Fia vagy, akkor azért ezt látni is kéne. Tegyél valamit. Védd meg magad. Csinálj valami trükköt. Sátán első kísértése tehát a teljesítményre megy rá, valamit tegyél le az asztalra!
2. Változtasd meg az elhívásodat! Figyelj már Jézus, én is meg tudom adni, amit Isten akar. Nem kell olyan szigorúan venned. Mi lenne, ha nem Isten Fia lennél, hanem Sátán Fia? A lényeg, hogy az én módszereimet kövesd. Nyugodtan csalhatsz, hazudhatsz, a lényeg, hogy amit Isten megígért neked, én a könnyebb úton meg tudom adni neked. A cél szentesíti az eszközt. Azt akarod, hogy mindenki téged imádjon? Hát nem ezt akarja Isten is, Jézus? Ezt én is meg tudom neked adni. Na jó, egy kis multilevel marketinget ajánlok: imádj engem, és a második szintre berakok alád mindenkit, és így mindenki téged fog imádni. Nem sokban tér el, Jézus, csak egy picit. De megkapod, amit akarsz.
3. Élj vissza az elhívásoddal! Használd ki az elhívásodat! Isten úgyis megvéd, azt csinálsz, amit akarsz. Figyelj, Isten úgyis el akar vinni a keresztre, nem? Addig úgyse halhatsz meg? Akkor egy kicsit poénkodjunk, jó? Bungie jumping kötél nélkül! Jó buli, nem? Úgyse lesz baj!

Mit tett mindháromszor Jézus?
Amikor azt olvassuk, hogy "meg van írva", voltaképp a Bibliát előtérbe helyezve elutasította, megtagadta Sátánt kérdéseit. Ez van a Bibliában és kész. Ismerte az Igét, összevetette Sátán kérdéseivel, az Igének adott igazat, és hangosan kimondta a szájával. A Sátánnak nem elég egy egyszerű "nem", mert akkor jön a "miért nem?" Mikor kimondod az Igét, akkor kétszeresen is győzöl: 1. amíg az Igét mondod, addig se Sátán beszél és így nem tud megbolondítani, 2. a szellemedet megerősíted az igazsággal. Az ellenálláshoz ez legyen a hozzáállásunk: 1) Engedelmeskedjetek azért az Istennek [=Isten Igéjének]; 2) álljatok ellene az ördögnek, és 3) elfut tőletek." (Jakab 4:7)

Sátán ezután eltávozott tőle
Legalábbis egy időre. Aztán a Máté 16:13-23 alatt azt olvassuk, hogy Sátán újra előjött. Nagyon trükkös tud lenni. Jézus megkérdezte tanítványait, kinek tartják őt az emberek, majd maguk a tanítványok. A sok vélemény után Péter kimondta: "Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia". Tehát Jézus identitását eltalálta Péter. De mégsem ő, hanem az Atya adta neki tudtára, beültetve Péter fejébe ezt a gondolatot. Majd hirtelen valaki más vette át a mikrofont Péter gondolatai között, és megszólalt: "Jézus, neked nem szabad meghalnod!" Ismerős? Ez a 2. kísértés volt: változtasd meg az elhívásodat. Nos, és a trükk az, hogy épp az előbb mondott egy isteni dolgot Péter. Így sokkal meggyőzőbb lesz a hazugság!
Épp ezért az Ige számít, nem az emberek. Mi össze-vissza beszélünk. Egyik pillanatban bátorítunk, másik pillanatban lehordunk. Jézus azt mondta, onnan tudod kiszűrni a Sátánt az emberi vélemények közül, hogy "úgy gondolkozol, mint az emberek és nem úgy, mint Isten." Isten Igéjét tedd a legmagasabb helyre. Az emberek ellentmondó véleményei és érvelései nem számítanak. "Távozz tőlem!"
Majd ugyanez a hang hallatszott, amikor a kereszten volt Jézus: "Ha Isten Fia vagy, szállj le a keresztről!" Magyarul: ne halj meg! Megint csak: változtassuk meg egy picit az elhívást. Tanulság: szokjunk hozzá, hogy Sátán kitartó. Ezért mondja Péter: "Erősítsétek meg elhívatásotokat és kiválasztásotokat, mert ha így tesztek, nem ütköztök meg soha." 2Péter 1:10 A kiválasztás az üdvösséged: "Tudom, hogy a Mennybe megyek, mert hiszek Jézus megváltó halálában és feltámadásában és kész!" Az elhívatás pedig az a szerepkör vagy -körök, amiket Isten népe között végzel és áldására van a többieknek.

Jó, de honnan tudom meg az elhívásomat?
Nos, pl. eljársz egy élő, a Bibliát szövegkörnyezet szerint helyesen tanító gyülekezetbe, és egyszer csak észreveszed, hogy valamit szívesen csinálsz. Például én elkezdtem dobolni hűségesen. Aztán Isten a szívemre tette, hogy tanuljak meg gitározni is, mire én tiltakoztam, hogy az nekem nem megy. Ma már tudok gitározni. Később újra előjött két ember szájából, hogy "dicsőítésvezető leszel", és be is ugrott megtérésemkori gondolatom: "ha van Isten, az élet értelme Istent dicsérni." Jó, de most már 12 éves keresztény vagyok, sok idő telt el és ez a megerősítés még ma is kell. Természetesem más módokon is megkaphatod az elhívásodat.
Lehet, hogy te is tudod, mi az elhívásod, de még bizonytalan vagy. Csináld hűségesen, amiről úgy véled, az elhívásod, hit által elkezdve! Azt meglátjuk mi lesz belőle.
Lehet, hogy abszolút nem tudod, mi az elhívásod? Kezdj el néhány helyen segíteni és nézd meg, hol érzed jól magad, és honnan jön pozitív visszajelzés. Mert az elhívás lényege, hogy szeretettel szolgálsz a Testben másoknak, megáldod őket. Nyilván abban, ami amúgy is "kifolyik" belőled, az életedből.
Ha meg nincs semmi, ami magától menne? Ne erőltesd. Nem kell megfelelned! Van egy alap elhívás, ebben légy szilárd, a többi jön magától: "Hű az Isten, aki elhívott titeket az Ő fiával, Jézussal a közösségre." 1Korinthus 1:9. Ha nincs "speciális" elhívásod, akkor légy közösségben Jézussal bibliaolvasással házi csoportban vagy a gyülekezetben (ha van elhívásod, akkor is!). Őt keresd, őt akard megismerni és őt lásd meg a többiekben és előbb-utóbb valahová be fogsz illeszkedni. Tudod, embert barátjáról, hívőt Jézusáról. Amilyen az istenképed, olyanná válsz te is.

A megerősödés titka
A szeretetközösség jó védelem az ördög kísértéseivel szemben. A kritikus közeggel vigyázz. Te se légy másokat kritizáló, elbizonytalanító. Segítsünk egymásnak megtalálni a helyünket, és örüljünk, ha valaki megtalálta és a helyén van. Mások elcsüggesztő kritikáit pedig nyugodtan dobjuk a szemétbe, mert igazából csak Egyvalakinek a véleménye fog számítani a mennyei jutalomosztáskor. Ez jusson eszünkbe, amikor épp minekünk támad másokról valami "érdekeset" mondani. Mondom én, aki hívő életemben már annyiszor követtem el ezt a hibát, és igazából a Mennyben úgyse lesz semmi értéke. Csak az számít, amiben áldás vagyok.
De egyet jegyezzünk meg: "Nélkülem - mondja Jézus - semmit sem tudtok cselekedni." Én nem tudok szeretni, nem tudok jó lenni, nem tudok elég hűséges lenni. Ne vádold magad, ha nem vagy "jó keresztény". Ismerd el, hogy nem megy, és várd a csodát Jézustól. Van egy elképzelésed, miben szeretnél jobb lenni. Ahelyett, hogy önmagadat vádolod és sajnálod, hogy nem megy, ezt a gondodat is vesd Jézusra, és ő gondoskodik rólad. Olvasd el a 130. zsoltárt, mert az Úrnál van a kegyelem és bőséges nála a szabadítás!

Jézus példája 
Jézus meglátta, Ő miben lehet mások áldására: tanított Isten országáról, megszabadította a beteg embereket az ördög hatalmából, végül odaadta magát önkánt váltságul sokakért. Ő megáldott engem, hogy ingyen a mennybe mehessek. "Istenem, mivel tudod rajtam keresztül megáldani a többieket, hogy közelebb kerülhessenek Hozzád? Változtass olyanná és azzá, amilyenné és akivé szeretnéd, hogy legyek. Jézus nevében legyen meg a Te akaratod életemben mindenben. Ámen."

Lásd meg, miben vagy mások áldására, a többire mondj nemet, és nyugodt lesz az életed.

Kapcsolódó cikkek:

facebookos hozzászólás:

0 bloggeres hozzászólás:

Megjegyzés küldése