Menü

TIPP: A cikkek alatt rákattinthatsz a kapcsolódó cikkekre is.

2012. február 22., szerda

Megfizethetetlenül ingyen!

Sokan nem értik, mit is jelent, hogy ingyen. Egyesek szerint, ami ingyen van, az nem ér semmit. Olcsó húsnak híg a leve. Annyira rossz, hogy már utánad dobálják, csak vidd el. Stb. Mások szerint, amiért nem dolgoztunk meg, arra nem fogunk vigyázni. Könnyen jött, könnyen ment. Nagy kaland. Mint a lottó ötös. Amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan el is lehet herdálni. Persze ismerős lehet az is, hogy: Ami ingyen van, az gyanús. Biztos valami csali, beetetés. Hogy aztán kihasználjanak. Na meg ott van a tipikus reklám-ingyen. Ingyen megajándékozzuk Önt ezzel és azzal, ha nyit egy új bankszámlát, és leköt nálunk húszmillió forintot, stb...

Még biztos lehetne folytatni a sort, de nem untatlak ezzel, házi feladat kitaláni még érveket az ilyesfajta ingyenességgel szemben. Én viszont most Isten méregdrága ingyenességével akarok foglalkozni. A kegyelemmel.

Ingyen... Kegyelemből... Két szó, ami mindent elmond Istenről.

Mindenki vétkezett, és híjával van az Isten dicsőségének. Ezért Isten ingyen igazítja meg őket kegyelméből, miután megváltotta őket a Krisztus Jézus által. (Római levél 3:23-24)

Ez a kereszténység üzenete, és nem más. Isten végtelen árat fizetett, hogy úgy tekintsen rád és rám, mint aki soha nem követtünk el semmilyen bűnt, és nem is fogunk.

De ne szaladjunk ennyire előre...

Képzeld el, hogy odajönne hozzád Isten, és azt mondja: Nézd, szeretném kifejezni szeretetemet feléd, és hogy tudd: nem haragszom rád. Itt van ez a Porsche 911 Carrera. A tiéd. Ingyen. Csak úgy. Ülj bele! Tudom, hogy mindig erre vágytál, és meg akartalak lepni. Beépítettem egy csodát is, hogy nem tudsz vele ütközni, és sosem fogy ki a benzin. Tettem bele egy megunás-gátlót is... Stb. :)


Elkezdesz örülni neki, mint a kisgyerek. Kipróbálod, és tényleg csúcs-zseniális, minden mást lepipál. Egy év múlva még mindig örülsz, és már bejártad a fél világot vele. Ám ekkor ismét találkozol Istennel, aki közli veled, hogy jól vigyázz, mert csak akkor maradhat a tiéd, ha jó kisfiú leszel, és ezt meg amazt teszed... és kapsz egy türelmi időt, majd egyre több elvárást. Hogy nálad maradhasson a kocsi.

De várjunk csak! Az elején nem erről volt szó. Valahogy úgy érzed, át lettél verve. Isten hazudott volna? Azt mondta, ingyen a tiéd, nem? Most meg jön mindenféle elvárásaival? Hát köszi, ez nem fair, akkor tartsa meg a Porschéját!

Mégis, sok keresztény van, aki azt hiszi, Isten ilyen. Hogy ingyen örök életet ad, de csak akkor, ha megtérsz, és elkezded betartani a parancsolatokat, stb ...

A fenti bibliarészletben azonben nagyon fontos a sorrend:

1. Vétkesek vagyunk mind, és mint Isten eltorzított képmásaiból, hiányzik életünkből Isten ragyogása: öröme, tisztasága, irgalma, hűsége, türelme, igazsága, stb...
2. Ezért (a hiány miatt) ... ingyen igazít meg Isten, azaz tesz minket Önmaga számára elfogadhatóvá; miután megváltott (megvásárolt) minket Jézus Krisztus által.

Mit jelent ez? A vétek miatt van egy hiány az életünkben (Isten dicsősége), amit semmivel sem tudunk pótolni. Istent nem lehet pótolni. Ezért Ő maga jön, és tölti be ezt a hiányt. Hogyan? Úgy, hogy elfogadhatóvá tesz a maga számára (egyikünk sem lenne az a vétek miatt), méghozzá a mi részünkről ingyen. Ám ez az ingyenesség nem az a fajta olcsó húsnak híg a leve, az a gyanús hátsó szándékú valami, vagy az az annyira rossz, hogy hozzád vágom, csak vidd el dolog.

Minden normális szülő számára a gyermeke élete a legdrágább. Csak, ha Jézust Isten Fiának fogadjuk el, fogjuk megérteni azt, hogy Isten tényleg a tőle telhető lehető legdrágábbat fizette, amikor Fiát a keresztre küldte. Melyik apa adná oda a saját fiát ellenségeiért, hogy azoknak ne kelljen meghalniuk? Nem mi vásároljuk meg az örök életet, hanem az Örök Élet vásárolt meg minket. Így már érted?

Ugye, hogy mégsincs ingyen? Számunkra igen, mert mi nem tudnánk soha semmivel sem pótolni Isten hiányát életünkből. Számára, mint egy apa számára, viszont mindenébe került.

S így, hogy megfizethetetlenül ingyen kaptuk... ha megértjük ezt, Isten szívét értjük meg. S Péterrel, Jézus tanítványával együtt fogunk kiáltani: "Menj el tőlem, Uram, mert én bűnös ember vagyok." Menj el, mert Te túl jó vagy hozzám. Én soha nem fogom tudni ezt meghálálni és visszafizetni Neked.

Ez a kereszténység lényege: Isten akkora dolgot tett velünk, amikor Fiát feláldozta értünk, hogy még az örökkévalóság is kevés lesz annak megértésére és meghálálására. Már több, mint 12 éve vagyok keresztény, de még mindig csak a felületét kapargatom Isten kegyelmének. És amikor valami pici újat felfogok belőle, a térdeimen találom magamat, sírva és hálálkodva, hogy ilyen nincs, Te engem ennyire szeretsz?

Barátom, ne rontsd el. Ne akarj ehhez hozzátenni. Csak fogadd el, és velem együtt te is meg fogod tapasztalni azt, amire egy örökkévalóság kevés lesz, hogy szavakba öntsük...

Hagyd meg ingyenesnek az örök életet, és nyugodt lesz a földi életed is.

Kapcsolódó cikkek:

facebookos hozzászólás:

0 bloggeres hozzászólás:

Megjegyzés küldése