Menü

TIPP: A cikkek alatt rákattinthatsz a kapcsolódó cikkekre is.

2012. március 26., hétfő

A te problémád Isten problémája

Bizonyára mindannyiunknak vannak tipikus, visszatérő aggódalmai. Akár hívők vagyunk, akár nem. Vannak fontos aggályaink, de nyílván vannak egyebek is. Egy hívőnél általában ezek a fő imakérések. És igen, az embernek hol van hite hogy Isten be fog avatkozni, hol nincs... És a legnehezebb dolog: Tényleg Istenre bízni anélkül hogy én belekotornék.

Tegnap Vasárnap Estén pont erről volt szó, hogy "Minden gondunkat Őrá vassük, mert neki gondja van ránk" (1Péter 5:7). Tehát, hogy a te problémád Isten problémája. Ahogy nem a gyerek fogja az apa kezét, amikor átmennek az úttesten, hanem az apa fogja erősen a gyerekét, ugyanúgy, nem a hívő az, aki annyira megragadná Istent, sokkal inkább fordítva.

Az aggódásoktól nagyon nehéz megszabadulni. Újra és újra és újra hallanod kell, hogy Isten gondot visel rólad. A nehézség ezt elhinni és ráhagyatkozni, mert "mikor oldódik már meg?" Velem is ez a probléma, tehát Isten problémája velem. Nem véletlen, hogy ma ismét elémhozta a klasszikus "Isten gondoskodik" témát a Lukács 12-ből.

Jézus az aggódásról egy olyan szövegkörnyezetben beszélt, amikor egy örökösödési vitába keveredett testvérpár fordult Jézushoz, hogy ő legyen a döntőbíró. Jézus azt mondta nekik, hogy volt egy gazdag ember, aki egyre csak bővítette raktárait, hogy később nyugodt legyen az élete. Ám hirtelen a gazdag meghalt, és vagyonát nem élvezhette tovább. Jézus azt mondta, ez a gazdag igazából szegény volt. Mindig a jövőben gondolkozott, ahelyett hogy a jelenben lett volna "Istenben gazdag." Mert az életét az embernek nem a vagyona tartja meg, hanem Isten.

Ezek után azt mondja Jézus, hogy leginkább kétféle dologért szoktak az emberek aggódni: megélhetésükért (eledelükért) és testükért (ruházat). A jövőjükért és azért, hogy az emberek mit mondanak róluk. De azt mondja, az élet több, mint az önfenntartás és mások véleménye. Mi motíválja pl. a fiatalokat a tanulásban? Hogy jólfizető állásuk lehessen és hogy a többiek is elfogadják. De ez mindenkire igaz. Legyenek a számlák kifizetve és legyenek megértő barátaink. Jézus azt mondja: az élet több a számláknál és a barátoknál.

Előhoz két példát: a hollók táplálékát és a virágok kinézetét. Mindkét esetben ezt teszi hozzá: Isten eltartja vagy öltözteti őket. Isten! Nem: saját maguk! Isten! És mindkét esetben hozzáteszi: Mennyivel értékesebbek vagytok, mennyivel inkább visel gondot rólatok Isten! Ezek után bátorít, hogy mivel Isten úgyis tud szükségeinkről, keressük először az Ő dolgait, mert Ő amúgy is gondot visel rólunk.

Végül egy gyakorlati példát hoz hozzáállásunkkal kapcsolatban: a földi pénz és vagyon elavul, inflálódik, ellopják, míg ha a pénzünket Isten országának dolgaiba fektetjük, akkor egy olyan erszénybe tesszük, ami kifogyhatatlan lesz a Mennyben, nem lophatják el és nem megy tönkre. Ha kincsünk ez a világ, minden gondolatunk ekörül fog forogni. Ha kincsünk a menny, szívünk is a menny dolgaiban lesz benne.

Zárásképp közlök két összefoglaló táblázatot az aggódásról.

Az aggódás Jézus szemével nézve:

Aggódás tárgyaÉletetekTestetek
Jelentés
  
Eledel (megélhetés, számlák)Ruházat (kinézet, egészség)
Többaz élet a tápláléknáltest a ruhánál
HasonlatHollókLiliomok, mező füve
Mit nem csinálnak?
 
- nem vetnek,
- nem aratnak,
- nem raktároznak
- nem fáradoznak,
- nem is fonnak
Isteneltartja őketöltözteti őket
Megjegyzés



- aggódásával ki élhet
  tovább?
- ez a legcsekélyebb dolog
- erre se vagyunk képesek
- Salamon nem öltözött úgy
  teljes dicsőségében
- múlandóak, de Isten odafi-
  gyel ezekre a dolgokra is
Isten törődése
 
- mennyivel értékesebb
  vagy a madaraknál
- mennyivel inkább
  öltöztet Isten


Az aggódás, mint lelkibetegség kezelhető:

okakishitűség
tünetekérdezősködés, nyugtalankodás
gyógyszerAtyátok tudja, hogy szükségetek van ezekre
használatIsten országának keresése először
hatásaráadásul megadatnak aggódásunk tárgyai


Ezek olyan dolgok, amiket végre nekem is el kéne hinnem... :)

Isten gondoskodik rólad, úgyhogy nyugodtan törődhetsz az Ő dolgaival.

Kapcsolódó cikkek:

facebookos hozzászólás:

0 bloggeres hozzászólás:

Megjegyzés küldése