Menü

TIPP: A cikkek alatt rákattinthatsz a kapcsolódó cikkekre is.

2012. május 24., csütörtök

Gyere le a fáról, az az én helyem!

Zákeus fővámszedő volt, olyasvalaki, aki visszaélt a hatalmával és több adót szedett, mint ami meg volt szabva neki. Ezért nagyon utálta őt mindenki, különösen a pénzéhes írástudók és farizeusok. Szerintem mi is utálnánk őt, jól elítélnénk és elkerülnénk őt jó messzire, mint ahogy azt tesszük is mai "kollégáival", akik élősködnek rajtunk. De nézzük meg, mit tett vele Jézus...


A történet

Nos, amikor Jézus megjelent a színen, körülvette Őt a tömeg, mert mindenki szeretett vele lenni. Zákeus is, a kis ember is szerette volna Őt látni, ezért felmászott egy fára. Jézus viszont azonnal kiszúrta őt és leparancsolta onnan: "Zákeus, gyere le a fáról, ma nálad kell megszállnom!"

Azért parancsolta le onnan, mert az fa a törvény fája volt. A megmászás fája, a teljesítés fája. A jó és rossz tudásának fája. Zákeus tudta, hogy kicsi, hogy nem elég jó, ezért magassá akarta tenni magát. De miután Jézus lehívta őt onnan, újra olyan lett, mint amilyen valójában. Jézus előtt nem kellett többnek és nagyobbnak látszania.

Az írástudók erre elkezdték kritizálták Jézust, hogy ahelyett, hogy őhozzájuk ment volna be, a legrosszabb bűnöshöz megy be vacsorálni és közösséget vállalni vele. Zákeus persze örömmel fogadta, hogy a testté lett Isten belépett az életébe, aki nem hogy nem vádolta őt, hanem közösséget is vállat vele. Legnagyobb meglepetésünkre Jézus nem nézte Zákeus tengernyi bűnét. Egy rossz szót nem mondott neki - habár ha valakinek, akkor Neki lett volna erre joga -, hanem jelenlétével megtisztelte őt és elfogadta őt igaz embernek. Isten jósága által jutott Zákeus hitre és Ábrahám igazi fia lett. Ábrahám egyszerű hitének nyomdokába lépett és elfogadta azt, amit Isten mondott róla. S ennek megfelelően kezdett el élni ezután és vált adakozóvá.


Zákeus megtérésének háttere

  1. Jézus megjelent.
  2. Jézus leparancsolta Zákeust a jó és a rossz tudásának (a törvénynek) a fájáról.
  3. Jézus közösséget vállalt vele és megigazította őt.
  4. Jézus később felment a fára Zákeus helyett és meghalt őérte, istentelenért.
  5. Jézus a feltámadása után Szelleme által lakozást vett Zákeus életében és vele vacsorált minden nap a világ végzetéig.
     

Tanulság

Isten nem azt akarja, hogy Őt a törvény fájára felmászva lásd meg, hanem azt, hogy legyere onnan, azért, hogy Őt lásd magad helyett a fán, és így beköltözhessen az életedbe.
LÁTJÁTOK?
MINDEN SZTORI A BIBLIÁBAN
A KERESZTVÁLTSÁGRÓL SZÓL!

Jézust a fán helyetted betöltötte a törvényt, ezért nyugodt lehet az életed.

Kapcsolódó cikkek:

facebookos hozzászólás:

0 bloggeres hozzászólás:

Megjegyzés küldése