Menü

TIPP: A cikkek alatt rákattinthatsz a kapcsolódó cikkekre is.

2012. november 1., csütörtök

Te melyiket választanád?

Mik az igazán fontos dolgok a számunkra? Minek tulajdonítunk értéket? Miféle társaságban szeretünk lenni? Milyen életmód és út tűnik helyesnek számunkra? Kinek a véleményére hallgatunk? Az életet értékelve mit tartunk elszomorítónak? Ezeket a kérdéseket fogjuk most megnézni. Készüljünk fel lelkileg, hogy megfontolt válaszaink nagy mértékben meghatározhatják életünk hátralevő részét.


1) Számodra mi az, ami értékkel bír?

  1. Földi kincseket gyűjtenél, mely elavul, tönkremegy, illetve ellophatják,
    vagy:
  2. a mennybe (örökkévalóságra) gyűjtesz kincset, ahol sem el nem avul, sem tönkre nem megy, sem el nem lophatják tőled soha?
Egy Lévi nevű kormányügyi hivatalnok és egy Saul nevű akadémikus ez utóbbit választva otthagyták a kecsegtető lehetőségeket felkínáló karrierjüket, és követték Jézust. Írásaik mind a mai napig a legolvasottabb és legkeresettebb könyvek közé tartoznak. Júdás Iskariótes, Jézus árulója viszont az elsőt választva, végül felakasztotta magát és mindenki szemében szégyenné lett. A Júdás evangéliuma címet viselő dokumentumról végül kiderült, hogy csupán hamisítvány.

TE MELYIKET VÁLASZTOD?


2) Számodra mely társaság vonzó?

  1. A bűn ideig-óráig való élvezetét választanád (partik, szex, tömegbeli dobzódás, másokon való poénkodás, emberek letaposása, csalás, lopás, pletyka, stb...),
    vagy:
  2. az Isten népével való (esetleges) együtt szenvedést az emberektől kapott megvetés miatt?
Mózes egyiptomi herceg az utóbbit választva elhagyta népével Egyiptom gazdagságát és a pusztában megtapasztalhatta Isten hűséges gondoskodását és leírhatatlan közelségét. A régészetileg már megtalált Sodoma városának lakói viszont, kiknek városa elpusztult, az elsőt választva csak Isten haragjával találhatták magukat szembe.

TE MELYIKET VÁLASZTOD?


3) Melyik életmód és út a kedvező számodra?

  1. E világ kívánságait követve elmúlni és a „széles úton járni” elpusztulni,
    vagy:
  2. Isten akaratát cselekedve a „keskeny úton járni” és örökké élni?
Az egykori világhatalom, Babilon uralkodója, Nebukkadneccár király a másodikat választva felismerte, hogy igazából nem ő, hanem a Menny Istene uralkodik. Vele szemben viszont a római Antónius Félix júdeai helytartó és II. Heródes Agrippa király figyelmen kívül hagyva az eljövendő ítéletet, az elsőt választotta és elmerültek a történelem süllyesztőjében.

TE MELYIKET VÁLASZTOD?


4) Kinek az elismerése a fontos a számodra?

  1. Tán azért nehéz hinned Istenben, mert fontosabb számodra az emberek véleménye és elsimerése
    vagy:
  2. tényleg az számít számodra, amit Isten mond, és az Ő elismerését keresed, még ha emiatt az emberek bolondnak is fognak nézni?
Pál apostol azt mondta magáról, ha embereknek akarna tetszeni, Krisztus szolgája nem volna. Számára az a szeretet, hogy Jézus az életét feláldozta őérte, többet jelentett az emberek és a világ véleményénél. Ezzel szemben a Jézuson gúnyolódók egymás dicsőségét keresték, és ezzel örökre kizárták magukat Isten dicsőségéből.

TE MELYIKET VÁLASZTOD?


5) Ezeket olvasva milyen szomorúság tölt el?

  1. A világ szerinti megszomorodás („hagyj békén ezekkel a hülyeségekkel”), mely halált szerez,
    vagy:
  2. az Isten szerinti szomorúság („Istenen, tudom, hogy eddig téged figyelmen kívül hagyva vétkeztem ellened”), mely üdvösséget, megmenekülést és örök életet eredményez megbánhatatlan és visszafordíthatatlan megtéréssel?
A Jézus lábát megkenő erkölcsileg megkérdőjelezhető életet élt asszony és a templomban Istenhez kiáltó uzsorás a másodikat választva bűnbocsánatot és örök életet nyert. Az önmagát jó embernek tartó farizeus és a gazdag ifjú az utóbbit választva elkárhozott.

TE MELYIKET VÁLASZTOD?


A bűn helyett válaszd Jézust és nyugodt lesz az életed.

Kapcsolódó cikkek:

facebookos hozzászólás:

0 bloggeres hozzászólás:

Megjegyzés küldése