Menü

TIPP: A cikkek alatt rákattinthatsz a kapcsolódó cikkekre is.

2015. december 28., hétfő

Kövekből fiakat

Isten szólni akar ma is. Szeretni. Befogadni. Feltámasztani. Életet lehelni. És minket is élet-adóvá tenni.

Ahogy ma Apu előtt voltam, és hagytam, hogy vezessen, és tanításokat hallgattam, és könyvet olvastam, elkezdett inspirálni, hogy olvassam a Bibliát. Így szólt hozzám: „Máté 3.” Isten nagyon egyszerűen szól hozzánk, Ő, ha kérdezed, nem marad néma. Igen, azok az átsuhanó gondolatok... nem szabad leértékelnünk őket.


Máté 3

Máté 3? Hát legyen. Mit akarsz mondani, Apu?

Ez az a rész, amikor Bemerítő János elkezdi szolgálatát azáltal, hogy kimegy a Jordánhoz a pusztába, és elkezdi hirdetni, hogy „Bejövő hívás a mennyből”, vagy kicsit Csillagok Háborúja üzemmódban: „Támad az Életcsillag”, esetleg: „Elkezdődött a mennyei invázió!” Jönnek is hozzá az emberek, mintha valami UFÓ-leszállást várnának. János megnyitja az életközi átjárót, és bemeríti az embereket bűneik bocsánatába. Tudom, kicsit fantasy stílusban írok, engedjétek el nekem. Amúgy itt ül mellettem Chewbakka és üdvözöl titeket.


Hogy komolyra fordítsam a szót, mert a sztori amúgy élet-halál kérdés, van egy Jánosunk, aki előhírnöke a királynak, Jézusnak. Korának egyetemi professzorai és vallási vezetői is természetesen megjelennek a maguk szkepticizmusával, hogy mit akar itt ez a bolond teveszőr ruhával és a sáskaevésével?

János elég keményen beszól nekik, ma valószínűleg kirúgnák ezért sok gyülekezetből, amikor a sátán gyermekeinek nevezi őket, „viperafajzatoknak”. A farizeusok ugyanis azt hitték, hogy ők azért Ábrahám fia, mert fizikailag tőle származnak, és ezért automatikusan jóban vannak Istennel. Ma is sok ember hiszi azt, hogy csak mert ő katolikus, református, baptista, golgotás, hit gyülis, stb. már rendben van Istennel. Pedig nem, hanem újjonnnan kell születni! Nézzük csak meg konkrétan ezt János szájából.


Kövekből fiakat

János azt mondja nekik:
… ne gondoljátok, hogy ezt mondhatjátok magatokban: A mi atyánk Ábrahám! Mert mondom nektek, hogy az Isten ezekből a kövekből is tud fiakat támasztani Ábrahámnak.
Máté 3:9
Amikor ehhez a szöveghez értem, Apu megállított, és eszembe juttatta, miért oly különleges itt János mondása Ábrahámmal. Az eredeti sztori szerint Ábrahámék (akkor még Abrám néven) emberi görcsölésből akartak gyereket, hogy saját erőből megcsinálják maguknak, amit Isten megígért nekik. Ebből lett Izmael. Ám Izsák, az ígéret gyereke egy csoda révén fogant, angyalok üzenete révén, és az isteni jelenés után egy évvel megszületett. Villognak a lámpák: Jézus foganásakor is angyalok üzentek Józsefnek és Máriának, illetve terelgették a pásztorokat a jászolhoz a születéskor. A Bibliában minden Jézusról szól!

Ábrahám tehát csoda révén kapta Izsákot, a fiát. Amikor fel kellett őt később áldoznia, Ábrahám „hitte, hogy Isten megeleveníti a holtakat, és létre hívja a nem létezőket” (Róma 4:17). Tehát azért merte feláldozni, mert hittel úgy gondolkodott, hogy Istennek muszáj feltámasztania őt ahhoz, hogy rajta keresztül jöhessen el a Messiás, amint megígérte. Az egész témát az Isten természetfeletti ígéreteibe vetett hit hatja át, ezért mondta János is a farizeusoknak, hogy Isten csodák révén támaszt fiakat Ábrahámnak, és nem természetes leszármazás alapján. Ezért ne áltassák magukat, hogy rendben vannak, csak mert ők jóknak és elitnek tartják magukat. Viszont ott vannak ezek a halott kövek, amiknek semmi esélyük sincs, hogy olyan kiváltságban legyenek, mint Ábrahám fiai – mégis ők vannak előnyben (mert ide teremtő csoda kell és nem emberi jóság)! Ma is ugyanígy kellene beszélnünk a magukat vallásosoknak vallókkal, és nem kertelni. Kimondani, hogy „Mari néni, az, hogy megkeresztelték csecsemőként, egy hazugság, nem ér semmit, újjonnan kell születnie…”

Viszont a jó hír ebben a történetben az, amit le kell írnom most, hogy lehet, hogy magadat kőszívűnek érzed, csalódottnak Istenben, mert hát „Hol volt, és miért engedte meg?”, meghidegültél, vagy azt gondolod, „Én sosem leszek elég jó Istennek” – és semmi esélyét nem látod, hogy Isten végre szeressen, és a családjába fogadjon – pedig belül mennyire sóvárog ezután a szíved! Esetleg haragszol is rá, a képmutató vallásból pedig nem kérsz! Nos, János szerint több esélye van a kőnek a kiváltságra, mint a saját vallásában bizakodónak!

Ha így vagy Istennel, előnyösebb helyzetben vagy, mint az, akit megkereszteltek katolikusnak vagy reformátusnak, akik Isten szavát meghamisítva állandóan a „keresztelni” szót használják a „bemerítés” helyett bibliafordításaikban. Emiatt én nagyon haragszom rájuk, mert hamisan tanúskodnak Istenről és félreképviselik pont a lényeget, hogy Jézust belemártották az én bűnömbe, engem meg az ő halálába, és így az azonosulással megtörtént a helycsere! Ennek semmi köze nincs egy locsolós, egyháztaggá nyilvánító liturgiához! Inkább az egyházukat szeretik, mint Istent! Találó rájuk János kifejezése, hogy „Viperák fajzatai”… Hamis fiúságot és identitást adnak az embereknek, és elszakítják őket Istentől a vallás nevében. Épp erről a mennyei Fiúságról szól ez a cikkem! Csak kérlek várd ki a végét!


Betölteni minden igazságot

Nos, a történet úgy folytatódik, hogy Jézus megjelenik, hogy ő is alámerüljön a Jordánba, és János csodálkozik, hogy Jézus nem is bűnös, miért kéne, hogy alámerítse őt? Pont fordítva, János érezte szükségét annak, hogy Jézus merítse őt alá, mert Jézushoz képest bűnösnek érezte magát. De Jézus ezt mondta: „Engedj most, mert így illik betöltenünk minden igazságot” (Máté 3:15).

Amin megint fennakadt a szemem, az első mondata ennek a történetnek:
Akkor eljött Jézus Galileából a Jordán mellé Jánoshoz, hogy merítse be őt.
Máté 3:13
Itt négy név található, és szemet ütött nekem, hogy meg kellene nézni őket. Meg fogsz lepődni, ahogy én is meglepődtem.

  • Jézus = Isten maga a megmenekülés
  • Galilea = Pogányok köre
  • Jordán = Leszármazott
  • János = Isten kegyelmes adakozó
Ezekkel a nevekkel és jelentéseikkel fogunk most játszani.

A Jordán egy olyan hely volt, ahol sok víz volt, praktikus okokból ezért merített itt János. Érdekes, hogy az Üdvösség itt sem a vallásos elitből jött, sem nem az egyetemekről. A „Pogányok köréből”, egy megvetett helyről. Isten kegyelme, Jézus, ott áll a potenciális Leszármazott mellett. János szavaival élve, a kő mellett, amiből Isten épp most támaszt hittel teljes fiat Ábrahámnak! Melletted és mellettem. És fogja a vallásosok által megvetett Üdvösséget, Jézus életét, és beléd meríti. A bűnödbe, a múltadba, az átkaidba és mindenbe, ami meg akarna fojtani téged. És ez az élet, ami beléd merült, támaszt a kőből fiakat Ábrahámnak, a hit ősatyjának! Így tölt be Jézus minden igazságot. Később pedig a bűnné merített Jézus meghal a kereszten, és ott vele együtt a bűnöd is. Te és én a mi bemerítésünkkor (ami nem azonos már János bemerítésével) Jézus halálába merítkezel (ha nem tetted, hit által tedd meg!), és ott elszakadsz a bűn rabszolgaságától és csurig tölt a Szentlélek, Isten új élete benned!

Ahogy Ábrahámnál is az ígéret adott gyermeket, és belőle származott később Jézus, ugyanígy, te is amikor hitedet egyszerűen Jézusba, Isten neked adott üdvösségébe veted, feltámaszt, és többé nem kő vagy, halott és semmire sem jó, hanem ugyanazon a vérvonalon, mint Ábrahám: a hit és Isten vérvonalán! Befogadva Isten családjába, fiúvá fogadva.


Világok közti űrutazás az Üdvösség űrhajóján

Ha az Üdvösséget egy űrhajóként képzeled el (éljen a Star Wars mánia!), amire felszállsz egy űrutazásra, akkor a következő hasonlattal játszhatunk: Elindulunk a „Pogányok köre” nevű bolygóról, Istentől egy távoli világból. Felszállunk Jézusra, az „Isten maga az Üdvösség” nevű űrhajóra, aki elvisz bennünket az új identitásunkhoz, a „Leszármazott” nevű bolygóra. Itt te már nem pogányként élsz, Istentől távol, nem bűnösként, nem megvetett féregként, és nem kőszívvel, hanem Isten családjában élvezed azt, hogy „Isten kegyelmes adakozó”. (János ugye a Jordán mellett állt.) Amikor Jézusban megérkezel a „Leszármazott” nevű bolygóra akkor világossá válik számodra, hogy most már Isten örökbe fogadott fia vagy, és ő a te Édesapád. Ezért élvezheted az új atmoszférát: „Isten kegyelmes adakozó”! Kegyelemből fogsz élni, Isten ajándékait fogod élvezni, nem kiérdemléssel, nem szégyenérzettel, hanem mert az űrhajó egy másik világba, egy másik bolygóra vitt téged.

A megtérés az, amikor felszállsz az űrhajóra. De a vallás és a New Age pontosan az ellenkezőjét csinálja veled. Ördögi módon elhiteti, hogy nem kell felülj az Üdvösség űrhajójára, Jézusra, ami elvisz a fiúságra a bűnből, hanem a „Pogányok körében” képzeld azt, hogy te már „Isten leszármazottja” vagy! Ez Sátán nagy hazugsága. Jézust, kinek neve „Isten maga az üdvösség”, kicserélik a csecsemőkeresztséggel, egyházi szertartásokkal, New Age-es szuggerálással, buddhista meditációval, reinkarnációval, és minden más marhasággal, aminek a neve sosem az, hogy „Isten ment meg” téged és emel fiúvá.

Érted a különbséget? Jézus valóban átvisz téged a bűnből a Fiúságba, az egyik világból a másikba; míg a többi rafinált hazugság azt akarja beszuggerálni neked, hogy már eleve a másik bolygón vagy – vagy azt, hogy a két bolygó igazából ugyanaz.

Ezért hitték a farizeusok, hogy ők rendben vannak, és ezért hiszi ma is sok református, katolikus és más vallásos vagy épp magát jónak képzelő ember, hogy ő rendben van. Más „űrhajókban” bíznak, olyanokban, amin nincs is hiperhajtómű, nem tudnak velük világot ugrani. Egyedül Jézussal lehet átjutni a halálból az életre, a bűn szolgaságából a fiúságba.


Isten országa megjelenik a Fiúság által

Ha viszont már elfogadtad hittel Jézust, akkor te már Isten egyik Fia vagy. Ugyanaz a Jézus lakik benned, aki „szertejárt, jót tett, gyógyított mindenkit, akik az ördög igájában vergődtek – mert az Isten volt vele”. Amikor azt imádkozod, „jöjjön el a Te országod, legyen meg a Te akaratod”, akkor ugyanazt kéred, hogy Isten gyógyító és bizonyító jelenléte áradjon rád és ki belőled, mint ahogy Jézussal is volt. Élő vizek folyamai ömlenek belőled, mert hiszel Jézusban.

Isten újjászületett gyermekeit sokáig ördögi tanításokkal fékezték abban, hogy megnyilvánítsák Isten országát, annak erejével. A vallásos tanítások a megváltott ember bűnösségére fókuszálnak, és a megváltatlan ember jócselekedeteire. Emiatt a megváltatlan nem tud üdvözülni, a megváltott pedig nem tudja hittel megélni Isten Országát és bevonni ebbe a megváltatlanokat is.

Ezért fontos nagyon hangsúlyozni, hogy:

1. Akiket Isten Szelleme vezérel, azok Isten Fiai. (Róma 8:14)
2. De akiben nincs Krisztus Szelleme, az nem az Övé. (Róma 8:9)

    Ha elfogadtad Jézust, akkor értsd meg, hogy Isten fia vagy, szeretett, örökbe fogadott, megváltott, megigazított, tökéletes, Krisztus nagykövete, az Ő élete van benned és többé nem te élsz, hanem Ő benned. A a bűn nem uralkodik rajtad, mert kegyelem alatt vagy, és ugyanazokat, sőt, nagyobbakat is teszel, mint Jézus. Vesd le a vallásos béklyókat, és ne hagyd, hogy kárhoztassanak, fejedről levegyék a koronádat. Ne hagyd, hogy megmondják, hogyan imádkozhatsz, és hogyan nem. Ne a jó és rossz tudásának fájáról egyél. Ne a vallásos emberekre hallgass, hogy a csodák miért nem működnek, miért nem gyógyíthatsz betegeket kézrátétellel, és miért nem parancsolhatsz a hegynek, stb. Nem, tebenned Jézus lakik, ezért az élet fájáról egyél, Ő a dicsőség reménysége benned. Ne a professzorokhoz akarj tartozni, akik Istent mindig dobozba akarják zárni, hanem legyél olyan elvárással Istennel szemben, mint egy kisgyerek. Jézus is ezt mondta, hogy a Mennyei Apukánk elrejti a csodáit az okoskodók előtt, de a gyermeki szívűeknek felfedi. Ezért gyógyult meg a gutaütött, és ezért szégyenültek meg a Jézust kritizáló okoskodó farizeusok – pedig ők is meggyógyulhattak volna.

    Ha Krisztusban vagy, Isten gyermeke vagy: ne félj, csak higgy, és engedd, hogy Isten szabadjára eressze a mennyet rajtad keresztül – az élő vizek folyamait! Új teremtés vagy, a régiek elmúltak, íme új lett minden. Igaz vagy! Kinevetnek ezért? Nem baj, Jézust is kinevették az igazságért! De te csak légy erős, és éld meg, hogy Isten a fiává tett téged! Menj, hirdesd Isten Országát és gyógyítsd a betegeket, ahogy Jézus parancsolta!
    Mert a teremtett világ sóvárogva várja az Isten fiainak megjelenését.
    Róma 8:19

    A vallásos rabszolgaság helyett a Fiúságot válaszd Jézusban, és nyugodt lesz az életed.

    Kapcsolódó cikkek:

    facebookos hozzászólás:

    0 bloggeres hozzászólás:

    Megjegyzés küldése