Menü

TIPP: A cikkek alatt rákattinthatsz a kapcsolódó cikkekre is.

2018. március 8., csütörtök

Segítő társ – nőnapi jókívánság

Nemzetközi nőnap alkalmából szeretnék valamit megosztani veletek, azzal a szándékkal, hogy segítsek a hölgyeknek a boldogulásban. Hiszem, hogy ha helyére kerül az, hogy miért teremtette Isten a nőt és a férfit, akkor sok keresgélés, elégedetlenség és fájdalom helyett egy boldog életet élhettek, hölgyeim, amit Isten szánt nektek. Ezzel az írásommal kívánok nektek boldog nőnapot!


Mit jelent az, hogy segítő társ?

Kezdjük az alapokkal. Gyakran halljuk azt a kifejezést, hogy „segítő társ", mégpedig mindkét nem részéről. Társkeresőkön és mindenféle keresztény beszélgetésekben, vagy akár tanításokban is elhangzik. Hölgyek is szokták használni, és imádkoznak is Istenhez egy „segítő társért”. De, ha visszamegyünk az Édenbe, ahol nem volt bűn és torzulás, Isten a „hozzáillő segítő társ” kifejezést a nőre mondja. A férfire sosme mondta Isten, hogy a nő segítő társa, hanem azt, hogy a nő lesz a férfi segítőtársa. Ehhez meg kell értsük az édeni (tökéletes) teremtési sorrendet is.

Az édenben Isten megteremtette a férfit, majd adott neki feladatokat. Gondozza a kertet és uralkodjon az állatokon, és nevezze el őket. A férfi egy ideig szingli volt, de szingliként Isten azt mondta róla: „nem jó neki egyedül”. Itt még nincs nő, ezt a férfira alkalmazva mondta. Ezért teremtette meg tehát a nőt neki, mert a férfinak nem jó egyedül.

Nagyon fontos észrevennünk, hogy az Édenben nem volt szingli nő, saját elhívással és tervekkel, egyetemekkel és mindenféle karrierrel. Amint megteremtette, Isten azonnal odavezette őt a férfihoz, hogy segítsen neki. Ez eleve bele volt kódolva Évába. A nőt házasságra teremtette és elhívása a férfi segítése. Még pedig abban, hogy a férfi tehesse az Istentől rábízott feladatot. Az, hogy a mai társadalom hogyan gondolkozik e kérdésben, nem releváns, mert Isten útja a tökéletes út. A mai társadalom az embereket benyomja az iskolákba, és a sok-sok tanulással elveszik tőlük az életet (miközben elhitetik velük, milyen okosak is lettek). Rengeteg haszontalan dolgot tanulnak, és mindezt miért? Hogy legyen diploma, elismerés és karrier (megélhetés). De Isten nem így találta ki, ezzel a sok stresszel és elvárással és mondhatni időpocsékolással. Nincs gond a tudással, ha az Isten szerinti. A baj mindig a hamis tudománnyal van, ami Isten akaratával ellenkezik, mert elrabolja tőlünk az életet.


Az Úr útja és a világ útja

Egy most az Úr útjára térő nő egyik első imája ez kellene legyen: „Uram, vezess engem ahhoz a férfihoz, akinek segítő társul rendeltél.” A társadalmi elképzeléssel ellentétben nem a nőnek kell várnia, hogy a férfi odajöjjön, hogy hogyan teheti boldoggá majd a nő életét. Nagyon is valószínű, hogy ma azért van oly sok szingli lány, mert a lányok keresik maguknak a (helytelen kifejezés jön!) „segítő társat”, hogy a fiú hogyan tudja majd vidámabbá vagy gazdagabbá tenni az életét. Tehát felcserélték az eredeti dizájnt. Nem a nő akar lenni a segítő társ, hanem a nő akar magának egy segítő társat. Ez pedig céltévesztés, amit a Biblia bűnnek nevez. Ez a „magunk útján járás” egy esete, ami annyira utálatos Istennek, hogy emiatt kellett Jézusnak bűnhődnie!
Mindnyájan tévelyegtünk, mint a juhok, mindenki a maga útját járta. De az Úr őt sújtotta mindnyájunk bűnéért.
Ézsaiás 53:6
Az ember addig nem szolgálhatja Istent, amíg meg nem gyűlöli a bűnt, jelen esetben a magunk elképzelése szerinti életet. Ha hölgyeim megértenétek és elfogadnátok, hogy „nem a férfi lett megteremtve az asszonyért, hanem az asszony a férfiért” (1Kor 11:9), teljesen más hozzáállással történne a társkeresés: „Uram, kinek szánsz engem segítségül és áldásul?”


Egy gyönyörű titok!

Figyeljetek rám, hadd áruljak el egy gyönyörű titkot. Van ez a példabeszéd, hogy „Aki jó feleséget talált, kincset talált, és elnyerte az Úr jóindulatát” (Péld 18:22). Itt van egy titok ebben. A jóindulat ugyanaz a szó, mint a kegyelem, és ki nem érdemelt kedvezést jelent. Nőként gondolkodtál már így, hogy „én vagyok valaki számára Isten kegyelme”? Hogy ahogyan gyöngyörködsz abban, hogy feltétel nélkül szeretve vagy Krisztusban, ugyanezt „az élményt” nyújthatod egy férfi számára, akit segítesz, függetlenül a jellemi tulajdonságaitól?

Figyeljetek rám: Ha hajlandóak vagytok a segítésre, kérdezzetek meg bármilyen férfit: egyet fognak érteni abban, hogy sokkal kívánatosabbak és nőiesebbek lesztek számukra, férfiak számára. Miért? Mert a férfi nem vetélytársat keres magának, hanem mivel sokat hibázik, nagyon nagy kegyelemre és türelemre van szüksége. És kiegészítésre. Szeretnél lenni Isten kegyelme és jóindulata valakinek az életében? Nem dobogtatja meg a szívedet, hogy a „hozzáillő” azt is jelenti egyben, hogy „körülölelő”, „betakaró”? Hogy egy férfit körülölelhetsz, betakarhatsz és megáldhatod élete gyenge területein?


A nő, akiről példát vehetünk

Tudtad, hogy Jézus lábmosását mintegy „beelőzte” egy gyönyörű megtört de mégis hálás szívű hölgy? Egy azelőtt gonosz útra tért nő, aki tudta, hogy neki nagyon sok bűnét bocsátotta meg Jézus. Ez a nő mosta meg Jézus lábát és csókolgatta, és kente meg a testét a drága olajjal. Előbb, mint hogy Jézus megmosta a tanítványok lábát. Jézus a lábmosást az alázat tanításául adta. Hölgyeim, tisztában vagytok vele, mi mennyi bűnt bocsátott meg nektek Jézus a kereszten? Jézus azt mondta: „neki sok bűne bocsáttatott meg, hiszen igen szeretett.”

Jézus azt mondta: akárhol hirdetik az evangéliumot, erről a példás nőről mindig meg fognak emlékezni.

Ha tehát úgy érzed, kevés benned a szeretet és a türelem, és már eleged van abból, hogy mindent jobban tudsz, végy példát a Jézus lábát mosó hölgyről. Nem, nem az önvizsgálat és önmarcangolás az út, sem az ön-tökéletesítés. Mert ez csak elvárásokhoz vezet. Az önvizsgálat lehet jó ugyan, de csak akkor célravezető, ha a felismert bűneid tömegét a kereszten látod, megbocsátva, ahogyan ez a högy is látta, aki Jézus testét mintegy a temetésére balzsamozta be. Ez által a felismerés által, és nem az „ön-tökéletesítés” által fog nőni benned a szeretet, a hála, a segítőkészség, a türelem és a kegyelmesség. Hogy sok bűnödet bocsátotta meg Jézus a kereszten. Mert ne feledd: te Isten kegyelme (érdemektől független jóindulata) vagy egy férfi számára. Ha megérted, hogy neked sem kell megérdemelned Isten szeretetét, megérted azt is, hogy a férfinak sem kell megérdemelnie a te tiszteletedet és szeretetedet.


Az istenfélő nő első feladata

Akár most megtért hölgyről van szó, akár hívő szülők által nevelt lányról, az Úr útjára lépő nő egyik első feladata az, hogy fel kell készülnie a segítésre, hogy hogyan dicsőítheti meg a férfit, „aki Isten képe és dicsősége”, mivel „az asszony a férfi dicsősége” (1Kor 11:7). Nem szolgálhatjuk a társadalmi elvárásokat (iskola, egyetem, karrier, utazgatás, élvezet-hajhászás, stb.) és követhetjük Isten útját (szeretetteli segítés) egyszerre.

Meg kell érteni, mire lettünk teremtve. A férfi arra, hogy Istent szolgálja, és tegye a rábízott élet-elhívást (ebben a nő védelme és a szeretetteli törődés is benne van). A nő pedig arra, hogy segítségül legyen a férfinak mindenben. Az út keskeny, és csak Isten útja vezet a beteljesedéshez. A világ útja a sok-sok hiábavalósággal és önzéssel csak használhatatlanná teszi az embert, legyen az férfi vagy nő.


A Sátán taktikája és Isten útja

A Sátán, természetesen csak úgy, mint az Édenben, egyfajta „hiányvezérelt" hozzáállást akar, és az elégedetlenségen keresztül kísérti meg a nőket. Mindig azt fogja mondani nektek, lányoknak, mint az édenben: „Amit Isten talált ki, az nem elég, több kell.”

De Isten útja a tökéletes út. „Nem jó a férfinak egyedül: szerzek neki hozzáillő segítőtársat.” Ha ezt az egy mondatot megértitek, hölgyeim, és megelégedtek ezzel, boldogok lesztek ti is, és a férfiakat is meg fogjátok tudni áldani. Hiszen erre lettetek teremtve, és így mindkét nemnek jó lesz.

Ne hagyjátok, hogy megfosszon titeket a Sátán attól az áldástól és szépségtől, amire teremtve lettetek. Ő ölni, rabolni és pusztítani jött. De Isten Országában az a nagyobb, aki szolgál. És könnyen előfordulhat, hölgyeim, hogy ti nagyobb dicsőségre lettetek teremtve, mint a férfiak. Ha valamiért úgy érzed: „szolgálni valakit és őt segíteni olyan utolsó egy dolognak tűnik”, ezt a hamis gondolatot legyőzheted Jézus szavaival: „sok elsőből lesz utolsó, és sok utolsóból első.” (Lk 13:30) De még ennél is tökéletesebb út a szeretet. Segítsd, mert szereted. Segítsd, mert Istent szereted, akit nem látsz: ezért szereted azt is, akit látsz.


Zárszó

Kívánom hogy merjétek magatokat elveszíteni (elengedni a kényszereket, megfeleléseket, elvárásokat, félelmeket és a szégyent), hogy megtaláljátok az életeteket, aki maga Jézus.

Még ha tehetitek, nézzétek meg ezt a kis animációt arról, mit is jelent az, hogy Isten az Ő képmásaira teremtett minket. A teljes képernyő gomb használható a könnyebb olvasáshoz.



Ha nő vagy: Isten szerint segítve a férfit, nyugodt lesz az életed.

Kapcsolódó cikkek:

facebookos hozzászólás:

2 bloggeres hozzászólás:

  1. Aranyos videó, de hibás, mert Jézusnak nem a Szentszellem a segítője, mert nem ő a felesége, hanem az Eklézsia. A Szentszellem legalábbis számomra a szentháromságban inkább a kibocsájtó-anya szerep, az "idősebb asszony", illetve a "bölcs asszony" aki megtanítja a fiatalabb asszonyt, az eklézsiát, hogy hogyan legyen jó segítője Jézusnak. Ès persze

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés