Menü

TIPP: A cikkek alatt rákattinthatsz a kapcsolódó cikkekre is.

2011. február 7., hétfő

Tetszik, még ha nem is igaz?

Bizonyára mindenki hallott már a legújabb őrületről: a lájkolásról. Az angol "like" (ejtsd: lájk) jelentése: tetszik, kedvelni. Az interneten egy adott cikket, képet, hozzászólást, stb. megjelölhetünk, hogy tetszik. (Pl. már ezen a blogon is lehet lájkolni a cikk alatt a Tetszik gombra kattintva.) A gép pedig kiírja, hogy hány embernek tetszik. Bár nincs kimondva, mégis az érzésünk támad, hogy ha valami minél több embernek tetszik, annál inkább "jobb". És lehet, hogy tényleg jó, de az is lehet, hogy félrevezetés az egész...

A kor filozófiáját követve az olyan közösségi oldalak, mint a Facebook és az iwiw csak olyan gombot ajánlanak fel, mint "Tetszik" (angolul: "Like"). De olyan gombot nem találunk, hogy "Igaz", vagy "Hamis". Ez az individualizmus csapdája. "Lájkolni" szabadon lehet, de ha valaki igazságról vagy hazugságról beszél, az már cikinek és furcsának tűnik.

Az igazság ma már úgy tűnik, nem annyira fontos, sokkal inkább az érzések számítanak. Pedig egy kicsit utánagndolva a következő négy opció lehetséges:
  1. Valami nem igaz, de tetszik.
  2. Valami igaz, de nem tetszik.
  3. Valami nem igaz és nem tetszik.
  4. Valami igaz és tetszik.
Ebből értelemszerűen az 1. és a 2. önbecsapás, a 3. és a 4. pedig a valósággal való egyetértés. Ám az is lehet, hogy nem akarjuk magunkat becsapni, hanem valaki más csapott be minket, és vett rá arra, hogy a hazugság tetsszen. Igen, háború van, mégpedig az igazség és a hazugság között.

Jézus azt mondja, Sátán a hazugság atyja, aki azért jött, hogy öljön, lopjon, pusztítson. Téged. A lelked. Ellenben Jézus az igazság, aki azért jött, hogy igazi életünk legyen. Az Ő megismerése örök életet ad. Az előző 4 pontot így írhatjuk le:
  1. Vannak mindenféle filozófiák, és ezek közül nekem egyik-másik tetszik.
  2. Jézus, pokol és menny szerintem egy elavult mese.
  3. Ha jobban utánagondolunk, a vallási és filozófiai rendszereket emberek találták ki.
  4. Jézus feltámadt a halálból, ez történelmileg bizonyított tény, tehát örök életet ad nekem.
Az 1. pont tévelygésben hagy. Alapja a büszkeség, és az attól való félelem, hogy be kell valljam: nem tudom, mi az igazság. A 2. pont alapja egy egyszerű lázadás. Ám, ha elutasítom a poklot, és végül odakerülök, akkor önmagamat csaptam be. A 3. pont az az állapot, amikor az ember mer kritikusan gondolkozni azon dolgok felett, amiben felnőtt és amiket folyamatosan hall a világtól. Ez egy jó alap az igazság keresésére. Én is így kezdtem. Végül a 4. pont alapja a valóság, és ha ezzel összhangban vagyok, akkor élek a valóságban, és egyedül ekkor lehet valós reményem mind földi, mind az azon túli életemmel kapcsolatban. Az első 3. mind-mind reménytelen, illetve emberi reménykedés, hogy "valahogy majd lesz". De Jézus azt mondta: Ő az út, a valóság és az élet. (János ev. 14:6) Ennek ellentétje is igaz: aki Jézus nélkül akar létezni, egy eleve halott és hazugságban veszteglő állapotban van. Hiába a vallás, a jó cselekedetek, az úgynevezett őszinte jószándék: az illető még csak rá se lépett az élet útjára. 

Ahogyan egy útra is rá kell lépni, hogy azon végigmenjünk, ugyanúgy döntenünk kell Jézus mellett. Nincs olyan, hogy "a megtérésem egy folyamat volt". Egy útra vagy ráléptünk, vagy nem. Az útra lépés ugyanúgy egy pillanat műve, mint ahogy a döntés is az.

A való igazság megismerése szabaddá tesz a hazugságtól és életet ad, míg a hazugság megöl minket a bűn által és a pokolra visz. Fel kell ébrednünk Csipkerózsika álmából, hogy háború van igazság és hazugság, valóság és valótlanság, élet és halál között. A tét a te lelked örök sorsa. Az igazság szabaddá tesz, de ha elutasítod, és megmaradsz bűneidben, akkor valójában a halált szereted. "Van út, amely egyenesnek látszik az ember előtt, de végül a halálba vezet." (Példabesz. 14:12) Jézus pedig keresztre feszítése előtt ezt mondta: "a világ többé nem lát engem, de ti megláttok, mert én élek, és ti is élni fogtok." (János ev. 14:19)

Ha lájkolod az igazságot, lesz életed.

Kapcsolódó cikkek:

facebookos hozzászólás:

0 bloggeres hozzászólás:

Megjegyzés küldése