Menü

TIPP: A cikkek alatt rákattinthatsz a kapcsolódó cikkekre is.

2012. március 13., kedd

"Talitha kúmi!"

Amikor nem úgy alakulnak a dolgok és az emberek mindenfélét mondanak, hogy törődj bele, és elkezdenek tanácsokat adni, akkor tegyük a következőt: 1) először hallgassuk meg őket, majd 2) menjünk egy csendes helyre és olvassuk végig Márk evangéliumát és figyeljük meg Jézus válaszait a csüggedő embereknek. Azonosítsuk a helyzeteket és az emberek válaszait saját helyzetünkkel. És garantálom, újra visszajön belénk az életkedv!

Például, ha úgy érzed magad, mint Jairus, akinek meghalt a lánya, és az emberek azt mondták: "Ne fáraszd többé a mestert", ezzel arra célozva, hogy "törődj bele, ez Isten akarata számodra", akkor emlékezz, Jézus mit mondott: "Ne félj, csak higgy."

Jézusnak nem az volt az akarata, hogy "lányod", az életcélod, a leghőbb vágyad kihüljön és meghaljon. Az emberek azt mondják: bolond vagy, ezért ne imádkozz, stb..., de Jézus azt mondja: "Elmegyek hozzád és feltámasztom."

És tudom, ez nevetséges. A Jairus lányát síratók kinevették Jézust. A Jézus után kiabáló vakot megpróbálták elhallgattatni. Inkább sírunk, sajnáljuk szegényt, de ha szóbeli reménynél több, valóságos változásról lenne szó, akkor az már őrültség, nevetséges! Hányszor viselkedtünk mi is így, nem? Hányszor imádkoztuk ezt az imát: "Isten, segíts neki beletörődni"? Isten bocsásson meg nekünk! Mindenesetre készülj fel, mert az emberek szemében nem lesz népszerű, ha te "annak ellenére hiszel". Ők, legyenek világiak, vallásosak vagy akár újjászületett testvéreink, sokszor csak ezt tudják mondani: "Vak: maradj vak! Halott: maradj halott!"

De Jézus mást mond: "Talitha kúmi!" Azaz: "Leányka, neked mondom, kelj fel!" Remény, gyere vissza! Régi vágy a szívedben, melytől örömed lesz, támadj fel! Ez Jézus. Mégis gyakran elfelejtjük, hogy "Hit nélkül lehetetlen Istennek tetszeni." A hitet sokszor morális dolgokkal próbáljuk helyettesíteni és ezekkel próbálunk Istennek és a társadalomnak tetszeni. A hit azt jelenti, "nagy gázban vagyok, muszáj segítened Istenem!" A morális emberek meg ezt mondják: "Ne legyél kirívó, legyél átlagos, olyan, mint a többiek. Hallgass! Még a végén kiderül, kemény a szívünk!" A kemény szív nem az engedetlenség jele. Hanem a hitetlenségé!

Isten azt mondta: "Ez az én szerelmes Fiam, benne gyönyörködöm: őt hallgassátok". Hála Istennek, hogy nem az emberek "sovány vigaszt" nyújtó tanácsát kell hallgatnunk, hanem Jézus életet adó reakcióit! Nyissuk ki a Bibliánkat, és olvassuk végig Jézus történeteit. Gyermeki hittel, különben nem lesz ránk érvényes Isten országa. Ha lehet egyszerre. Márk evangéliumát egy-két óra alatt el lehet olvasni. Ebből ismerjük meg, milyen Jézus és milyen maga az Atyaisten. És ahogy azonosulunk a reménytelen szereplőkkel, és látjuk Jézus reakcióit, hitet és reményt kapunk a kitartáshoz és előbb utóbb meg kell meglátnunk, hogy más lesz minden.

Ebben a Jézusban higgyünk, ne abban a "fatalista" Jézusban, amelyiket sokszor a pulpitusról prédikálják, "aki" azt mondja, hogy "törődj bele szürke sorsodba, ez Isten akarata." Ez nem a Biblia Jézusa. Ő meghalt és feltámadt, hogy te élj és hogy örömöd teljes legyen!

Mindezeket úgy írom, hogy jelenleg benne vagyok. Hogy mi fog ebből kisülni? Nem tudom. Isten bizonyítsa be, hogy tévedtem-e, vagy ez-e a helyes hozzáállás. Aki azonosulni tud velem, kövessen az ismeretlenbe. A morális megfelelés szürkesége helyett a hitbe és a feltámadásba...

Kérlek, tarts ki velem a Bibliaolvasásban és hiszem, hogy nyugodt lesz az életed.

Kapcsolódó cikkek:

facebookos hozzászólás:

0 bloggeres hozzászólás:

Megjegyzés küldése